fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bezglutenowe ciasto z jabłkami

Jesień to czas, kiedy częściej przebywam w kuchni, testując nowe przepisy, zmieniam je i “odchudzam”. Mniej oleju, inna mąka, erytrytol zamiast cukru- to moje najczętsze modyfikacje.

Dzisiaj proponuję Wam banalnie prosty w wykonaniu jabłecznik, w wersji bezglutenowej.

Składniki:

  • 1 kg kwaśnych jabłek (szara reneta, w UK odmiana bramley lub cox)
  • 2 łyżeczki cynamonu (pominąć jeśli ktoś nie lubi) + łyżka erytrytolu/cukru do jabłek
  • 5 średnich jajek
  • 200g erytrytolu (może być cukier, ale to znacznie zwiększy kaloryczność ciasta)
  • 170g mąki jaglanej (u mnie zmielona kasza jaglana)
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 125 ml oleju
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • jedna cytryna (skórka plus sok)
  • cukier puder do posypania ciasta

Uwaga: Możecie go również upiec w wersji tradycyjnej, używając 250g  mąki pszennej, zamiast mąk jaglanej i ziemniaczanej.

 

Składniki odżywcze w całości ciasta:

Kalorie: 2700

Białko: 54g

Tłuszcz: 140g

Węglowodany: 320g

Błonnik: 20g

 

 

Wykonanie:

    1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki

2. Pokrojone jabłka posypać łyżką cukru i cynamonem, skropić sokiem z cytryny i wymieszać ze skórką startą z 1 cytryny.

3. Do miski wbić jajka, wsypać erytrytol i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut, aż masa będzie kremowa i puszysta.

4. Do masy powoli wlewać olej, ubijając jeszcze chwilę na niskich obrotach.

5. Powoli wsypywać mąki, wymieszane wcześniej w osobnej misce razem z proszkiem do pieczenia i miksować krótko, tylko do połączenia składników.

6. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta, wyłożyć połowę jabłek, wylać pozostałą część ciasta i wyłożyć drugą część jabłek.

7. Piec półtorej godziny w 180 stopniach, sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło (jeśli patyczek będzie suchy- jest gotowe).

 

8. Wystudzić i posypać cukrem pudrem

Smacznego!

 

Leave a comment