fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Brownie z kaszy jaglanej z malinami

Kochani, kolejny przepis na pyszne, zdrowe ciasto- tym razem brownie z kaszy jaglanej.

Upieczcie rodzinie, nie mówiąc co stanowi jego główny składnik i zapytajcie czy smakuje, a potem obserwujecie ich zdziwienie, kiedy im powiecie, ze tam jest kasza jaglana, i to całkiem spora ilość!

Składniki na okrągła formę 21 cm:
– 130g kaszy jaglanej (sucha masa)
– 100g gorzkiej czekolady
– 50g oleju kokosowego lub rzepakowego
– 3 duże jajka
– 50g maki gryczanej (można zastąpić pełnoziarnista)
– 6 łyżek ksylitolu lub erytrytolu (polecam gdyż ma 0 kalorii)
– 200g mrożonych malin

Wykonanie: 
Kaszę ugotować (proporcja w stosunku do wody 1:2, tak, żeby nie była za twarda, nawet lepiej aby odrobinę się rozgotowala, bo wtedy wystarczy ją zmiksować zwykłym mikserem a nie blenderem).

W międzyczasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i olej kokosowy. Masę lekko ostudzić i dodać do niej jajka, mąkę i erytrytol- zmiksować.

Kaszę (może być gorąca, nie trzeba jej studzić) zmiksować w osobnej misce, dodać masę czekoladowa, zmiksować do połączenia składników, a na końcu dodać mrożone maliny i wymieszać łyżka.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, wyrównać i piec około 45-55 minut w 180 stopniach C.
Ostudzić i schłodzić w lodowce przez kilka godzin (nie jest to wymóg konieczny ale schłodzone smakuje lepiej).

Smacznego!

Leave a comment