fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ciasto a’la Bounty z kaszy jaglanej

Uwielbiam ciasta kokosowe, a to jest wyjątkowe: proste w przygotowaniu, zdrowe i pyszne!

Składniki na formę o średnicy 23 cm:

Na spód:

  • 200g herbatników bez cukru

Na masę:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 350 ml wody
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 30g oleju kokosowego
  • 200g wiórków kokosowych
  • 50 ml likieru kokosowego typu Malibu, opcjonalnie
  • 80g erytrytolu
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Na polewę:

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 10g oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Kaszę wypłucz na sitku pod zimną wodą, przełóż do garnka, zalej wodą i mleczkiem kokosowym i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania dodaj erytrytolu, olej kokosowy i ekstrakt z wanilii, wymieszaj dokładnie. Lekko przestudź.

W międzyczasie tortownicę wyłóż herbatnikami.

Do malaksera przełóż ugotowaną kaszę i likier, zmiksuj na gładką masę. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj.

Masę przełóż na przygotowane wcześniej herbatniki, wyrównaj łyżką. Włóż do lodówki na godzinę.

Po tym czasie czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejem i polej nią ciasto.

Leave a comment