Uwielbiam ciasta kokosowe, a to jest wyjątkowe: proste w przygotowaniu, zdrowe i pyszne!
Składniki na formę o średnicy 23 cm:
Na spód:
- 200g herbatników bez cukru
Na masę:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 350 ml wody
- 400ml mleczka kokosowego
- 30g oleju kokosowego
- 200g wiórków kokosowych
- 50 ml likieru kokosowego typu Malibu, opcjonalnie
- 80g erytrytolu
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Na polewę:
- 50g gorzkiej czekolady
- 10g oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Kaszę wypłucz na sitku pod zimną wodą, przełóż do garnka, zalej wodą i mleczkiem kokosowym i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania dodaj erytrytolu, olej kokosowy i ekstrakt z wanilii, wymieszaj dokładnie. Lekko przestudź.
W międzyczasie tortownicę wyłóż herbatnikami.
Do malaksera przełóż ugotowaną kaszę i likier, zmiksuj na gładką masę. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj.
Masę przełóż na przygotowane wcześniej herbatniki, wyrównaj łyżką. Włóż do lodówki na godzinę.
Po tym czasie czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejem i polej nią ciasto.