fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cytrynowe ciasto z rabarbarem

W końcu jest- rabarbar! Doskonały dodatek do ciast, nadaje im lekkiego, kwaśnego posmaku, który przełamuje słodycz wypieków.

Rabarbar jest dobrym źródłem witaminy C, E oraz A, jak również pierwiastków: fosforu oraz potasu. Ma działanie przeciwzapalne, zawiera spore ilości błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienia, pomaga również przy problemach ze wzdęciami.

W sezonie zawsze robię zapasy rabarbaru- kroję go w 1 cm kostkę i zamrażam, dzięki czemu mam go pod ręką cały rok.

Dobra rada: mrożony rabarbar świetnie sprawdza się jako dodatek do ginu z tonikiem zamiast kostek lodu.

Składniki:

– 400 g rabarbaru

– 40 ml oleju rzepakowego

– 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego

– 1 duża cytryna: otarta skórka i sok

– 3 duże jajka

– 200g erytrytolu

– 200g mąki pełnoziarnistej

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Olej, jogurt i cukier miksuj do uzyskania gładkiej masy mikserem na wysokich obrotach około 5 minut. Po tym czasie dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas mieszając. Do masy zetrzyj skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach, a następnie dodaj sok wyciśnięty z 1 cytryny. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy razem z otrębami pozostałymi na sitku i delikatnie wymieszaj używając szpatułki, tylko do połączenia się składników. Rabarbar umyj, osusz, ale nie obieraj i pokrój na około 1 cm kawałki. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto, wyłóż rabarbar. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka (jeśli włożona w środek ciasta wykałaczka nie ma śladów surowego ciasta- ciasto jest gotowe).

Smacznego!

Leave a comment