fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Głód fizjologiczny vs. głód emocjonalny

Czy słyszałaś kiedyś o głodzie emocjonalnym? Czy umiesz wskazać różnicę pomiędzy nim, a tym fizjologicznym? I do czego w ogóle ta umiejętność jest Ci potrzebna?

Głód fizjologiczny to subiektywne uczucie potrzeby jedzenia, które uruchamia zachowania związane z poszukiwaniem, a następnie spożyciem pokarmu. Podłożem uczucia głodu jest obniżenie stężenia takiego składnika pokarmowego, jak np. glukoza, który jest rejestrowany przez ośrodki głodu i sytości w części mózgu zwanej podwzgórzem.

Jak rozpoznać głód fizjologiczny?

  • Masz wrażenie drapania w gardle.
  • Odczuwasz zwiększoną ilość śliny w ustach.
  • Narasta stopniowo.
  • Pojawia się kilka godzin po ostatnim posiłku (zazwyczaj po 3-4 godzinach).
  • Pojawia się w żołądku (ssanie, burczenie w brzuchu).
  • Pojawia się chęć, żeby po prostu coś zjeść. Czasem występuje preferencja na konkretną potrawę, ale nie jest to przymus.
  • Można go przez dłuższy czas ignorować, a nawet o nim zapomnieć. Głód jest cierpliwy, nie zmusza do przerywania tego, czym się zajmujesz.
  • Nie domaga się „zapychania”. Przestajesz jeść, gdy czujesz się syta.
  • Jedzenie nie jest powodem do poczucia winy ani wstydu, nawet jeśli była to pizza, czy burger lub czekolada. W temacie jedzenia czujesz spokój.

Czym jest głód emocjonalny?

Jest on powiązany z uczuciem głodu, ale nie zawsze występuje z nim w parze. Związany jest przede wszystkim z uczuciem przyjemności, czy też chwilowej ulgi, jakiej dostarcza nam zjedzenie konkretnego dania.

Jak rozpoznać głód emocjonalny?

  • Pojawia się nagle, nawet jeśli niedawno jadłaś. W jednej chwili w ogóle nie myślisz o jedzeniu, a za chwilę „umierasz z głodu”.
  • Często pojawia się zaraz po zjedzeniu posiłku, czyli typowe stwierdzenie wielu z nas ‘coś bym jeszcze przekąsił’, na przykład deser jedzony tuż po obiedzie.
  • Nie ustępuje po najedzeniu się, sięgasz po kolejne porcje.
  • Czujesz potrzebę, aby zjeść coś natychmiast; często przerywasz to, co robisz, aby tylko zaspokoić głód.
  • Często związany jest z emocjami lub nawykami.
  • Pojawia się w ustach, jest to najczęściej ochota na coś konkretnego, np. czekoladę, słoną przekąskę, pizzę.
  • Występuje efekt przejedzenia, pojawiają się wyrzuty sumienia z powodu nadmiernego jedzenia, myśli „Od jutra przechodzę na dietę”.
  • Czujesz się bezsilna wobec jedzenia.

Czemu tak ważne jest, aby umieć rozróżniać te dwa rodzaje głodu?

Jedną z głównych przyczyn niepowodzeń w odchudzaniu, czy też w zmianie nawyków żywieniowych na zdrowsze, jest jedzenie pod wpływem emocji, które ściśle wiąże się właśnie z odczuwaniem głodu emocjonalnego.

Aby rozpocząć proces uwalniania się od jedzenia pod wpływem emocji, oprócz uświadomienia sobie, że problem ten dotyczy również Ciebie, jest właśnie nauka odróżniania “prawdziwego” głodu od tego emocjonalnego.

Ćwiczenie: jeśli chcesz coś zjeść, zadaj sobie następujące pytania:

  • czy od czasu ostatniego posiłku minęły co najmniej 3 godziny?
  • czy burczy mi w brzuchu, ściska mi żołądek?
  • czy czuję spadek energii?

Jeśli na któreś z pytań odpowiedziałaś tak, to jest to zapewne głód fizjologiczny, jeśli nie, to być może masz do czynienia z próbą uciszenia swoich emocji za pomocą jedzenia i warto jest się temu przyjrzeć bliżej.

Jeśli odkryłaś u siebie cechy głodu emocjonalnego, to mam dla Ciebie dobrą wiadomość – to da się pokonać. Pobierz darmowy mini poradnik, który dla Ciebie przygotowałam i uwolnij się od podjadania, czy też zajadania stresu i innych emocji- kliknij tutaj.

Leave a comment