fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Omlet z mąki z soczewicy

Moje dzisiejsze odkrycie: wegański omlet z ciecierzycy z przepisu #AgaMaSmaka


Powróciła moja nietolerancja na jajka i musiałam wyeliminować z diety moje ukochane omlety i jajecznice. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło-szukając inspiracji natrafiłam na ten właśnie przepis i
w końcu zrobiłam użytek z zalegającej od dawna w szafce mąki, jak również z nowych nabytkow: płatków drożdżowych (Aldi £2.99) oraz czarnej soli (ebay).
Składniki:
-szklanka mąki z ciecierzycy, ja użyłam z soczewicy, bo taką miałam (120g)
-szklanka wody
-łyżka płatków drożdżowych
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0.5 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta czarnej soli
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
– warzywa: u mnie pół żółtej papryki i 1/4 cebuli oraz pół garści posiekanej natki pietruszki (nic innego w lodówce nie miałam ale można dodać inne warzywa, np. cukinie, szczypiorek, pieczarki)

Wykonanie:
Wodę, mąki, płatki drożdżowe, przyprawy zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa aż zmiękna, rozprowadzić równomiernie na patelni i zalać masą. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem około 3-5 minut, podważ omlet i odwroc na drugą stronę, smaz kolejne 3 minuty.
Podawaj z ulubionymi świeżymi warzywami.
Możesz omlet pokroić, przełożyć do pojemnika i mieć jutrzejsze śniadanie w pracy z głowy.
Smacznego!

Uwaga:
Jeśli chcemy, aby omlet był bezglutenowy, pamiętajmy o użyciu bezglutenowego proszku do pieczenia oraz mąki ziemniaczanej i z ciecierzycy, jak również płatków drożdżowych

Leave a comment