fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Placuszki z serka wiejskiego z sosem z malin

Planując co zjem przed pójściem do pracy, wybór padł na serek wiejski- syci na długo, ma mało kalorii. Ale nie za bardzo miałam z czym go zjeść i tak oto powstał przepis na placuszki. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, na pewno mile Cię zaskoczą! Ja podałam je z sosem malinowym i mango, ale możesz zjeść je polane miodem, posypane cukrem pudrem, posmarowane dżemem.

Składniki na 6-7 placków:

  • około 200-220g serka wiejskiego
  • 1 duże jajko
  • 4 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej lub owsianej
  • 2 łyżki ksylitolu, cukru lub erytrytolu
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • maliny mrożone lub świeże 200g
  • łyżeczka miodu

Sposób wykonania:

Białko ubij z erytrytolem, cukrem lub ksylitolem na sztywną pianę. W osobnej misce wymieszaj serek, żółtko, mąkę. Rozgrzej patelnię, dodaj 1/2 łyżki oleju, rozsmaruj go pędzelkiem na całej patelni (lub papierowym ręcznikiem). Nakładaj około 1 czubatej łyżki masy na placek. Smaż około 5minut na wolnym ogniu, aż placuszki się lekko zetną i delikatnie odwróć na druga stronę, smaż kolejne 2 minuty. Kolejna partię placuszków smaż na pozostałej 1/2 łyżce oleju.

Przygotuj sos malinowy: maliny włóż do garnka, dodaj łyżeczkę miodu i gotuj około 5 minut.

Placuszki polej sosem.

Wartość odżywcza placuszków bez sosu:

Kalorie: 513 (przy założeniu, że serek ma 95 kalorii w 100g, ten o obniżonej zawartości tłuszczu automatycznie zmniejszy nam ilość kalorii, jeśli placuszki usmażymy bez tłuszczu- zaoszczędzimy dodatkowe 88 kalorii)

Białko: 35g, Tłuszcz: 26g, Węglowodany: 33g, Błonnik: 3g

Smacznego!

Leave a comment