Planując co zjem przed pójściem do pracy, wybór padł na serek wiejski- syci na długo, ma mało kalorii. Ale nie za bardzo miałam z czym go zjeść i tak oto powstał przepis na placuszki. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, na pewno mile Cię zaskoczą! Ja podałam je z sosem malinowym i mango, ale możesz zjeść je polane miodem, posypane cukrem pudrem, posmarowane dżemem.
Składniki na 6-7 placków:
- około 200-220g serka wiejskiego
- 1 duże jajko
- 4 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej lub owsianej
- 2 łyżki ksylitolu, cukru lub erytrytolu
- 1 łyżka oleju do smażenia
- maliny mrożone lub świeże 200g
- łyżeczka miodu
Sposób wykonania:
Białko ubij z erytrytolem, cukrem lub ksylitolem na sztywną pianę. W osobnej misce wymieszaj serek, żółtko, mąkę. Rozgrzej patelnię, dodaj 1/2 łyżki oleju, rozsmaruj go pędzelkiem na całej patelni (lub papierowym ręcznikiem). Nakładaj około 1 czubatej łyżki masy na placek. Smaż około 5minut na wolnym ogniu, aż placuszki się lekko zetną i delikatnie odwróć na druga stronę, smaż kolejne 2 minuty. Kolejna partię placuszków smaż na pozostałej 1/2 łyżce oleju.
Przygotuj sos malinowy: maliny włóż do garnka, dodaj łyżeczkę miodu i gotuj około 5 minut.
Placuszki polej sosem.
Wartość odżywcza placuszków bez sosu:
Kalorie: 513 (przy założeniu, że serek ma 95 kalorii w 100g, ten o obniżonej zawartości tłuszczu automatycznie zmniejszy nam ilość kalorii, jeśli placuszki usmażymy bez tłuszczu- zaoszczędzimy dodatkowe 88 kalorii)
Białko: 35g, Tłuszcz: 26g, Węglowodany: 33g, Błonnik: 3g
Smacznego!