Jeśli masz ochotę upiec coś na szybko, polecam Ci to ciacho! Potrzebujesz tylko kilku składników i dosłownie 10 minut, aby je przygotować.
Składniki na blachę o wymiarach około 27 x 17 cm lub tortownicę 21 cm:
- 180g erytrytolu
- 4 duże jajka
- 50 ml oleju
- 300g mąki tortowej orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg gruszek (waga przed obraniem)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru lub 1 cm kawałek świeżego, startego
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Jajka i erytrytol ubij mikserem na najwyższych obrotach, do momentu otrzymania białej, puszystej masy, około 5 minut.
Po tym czasie powoli wlewaj olej ciągle ubijając.
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, przełóż do masy jajecznej i wymieszaj szpatułką do połączenia składników.
Gruszki obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na większe kawałki. Oprósz cynamonem i imbirem, wymieszaj.
Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i przełóż na nie gruszki.
Piecz 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
W całości:
Kalorie: 2100
Białko: 66g
Węglowodany: 459g
Tłuszcze: 73g
Błonnik: 28g
Smacznego!