fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Proste ciasto z gruszkami

Jeśli masz ochotę upiec coś na szybko, polecam Ci to ciacho! Potrzebujesz tylko kilku składników i dosłownie 10 minut, aby je przygotować.

Składniki na blachę o wymiarach około 27 x 17 cm lub tortownicę 21 cm:

  • 180g erytrytolu
  • 4 duże jajka
  • 50 ml oleju
  • 300g mąki tortowej orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg gruszek (waga przed obraniem)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru lub 1 cm kawałek świeżego, startego
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Jajka i erytrytol ubij mikserem na najwyższych obrotach, do momentu otrzymania białej, puszystej masy, około 5 minut.

Po tym czasie powoli wlewaj olej ciągle ubijając.

Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, przełóż do masy jajecznej i wymieszaj szpatułką do połączenia składników.

Gruszki obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na większe kawałki. Oprósz cynamonem i imbirem, wymieszaj.

Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i przełóż na nie gruszki.

Piecz 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

W całości:

Kalorie: 2100

Białko: 66g

Węglowodany: 459g

Tłuszcze: 73g

Błonnik: 28g

Smacznego!

Leave a comment