fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rozgrzewająca zupa Minestrone

Wczoraj w Anglii szalała wichura, padał deszcz i marzyłam tylko o tym, żeby wrócić do domu i ugotować coś rozgrzewającego, ale niezbyt skomplikowanego.

Wybór padł na zupę warzywną na wzór Minestrone. Jest to włoska zupa warzywna, oparta głównie na cukinii, fasolce szparagowej, marchwii i szpinaku, będąca prawdziwą bombą witaminową.

A tutaj przedstawiam Wam moją wersję tej potrawy, która wprawdzie nie zawiera fasolki szparagowej, ale dynię.

Składniki:

– 1 duża cebula

– około 10 średnich pieczarek

– ½ dyni piżmowej (może być mrożona, od razu pokrojona w kostkę)

– 2 duże marchewki

– ½ kapusty włoskiej (myślę, że kapusta pekińska też się nada)

– 1 duża cukinia

– 2 ząbki czosnku

– 80g liści szpinaku

– trzy łyżki posiekanej natki pietruszki

– puszka pokrojonych pomidorów (400g)

– puszka fasolki białej, czerwonej lub mieszanej (400g)

– dwie czubate łyżki przecieru pomidorowego

– 2 łyżeczki oregano

– 2 łyżeczki mielonej papryki

-1/2 łyżeczki chilli w proszku (można pominąć)

– ½ łyżeczki pieprzu mielonego

– sól do smaku

– 1litr wody

– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego do podsmażenia warzyw

Wykonanie:

Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę, pieczarki w półplasterki. Obierz dynię, marchewkę i pokrój w grubszą kostkę.

W dużym garnku podsmaż na oliwie z oliwek cebulę i przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek oraz pieczarki, następnie dodaj pokrojoną marchewkę i dynię. Wlej wodę i dodaj pomidory z puszki. Doprowadź do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Zmniejsz ogień.

Dodaj przecier pomidorowy, przyprawy i sól i gotuj przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.

W międzyczasie pokrój kapustę, cukinię w grubszą kostkę i dodaj do gotującej się potrawy. Odsącz fasolkę i dodaj do garnka, wymieszaj. Jeśli woda wyparowała, dolej trochę, tak aby potrawa miała konsystencję zupy.

Na koniec gotowania pokrój szpinak, posiekaj natkę pietruszki i dodaj je potrawy, gotując kolejnych 5 minut.

Gotowe!

Smacznego!

Leave a comment