Wczoraj w Anglii szalała wichura, padał deszcz i marzyłam tylko o tym, żeby wrócić do domu i ugotować coś rozgrzewającego, ale niezbyt skomplikowanego.
Wybór padł na zupę warzywną na wzór Minestrone. Jest to włoska zupa warzywna, oparta głównie na cukinii, fasolce szparagowej, marchwii i szpinaku, będąca prawdziwą bombą witaminową.
A tutaj przedstawiam Wam moją wersję tej potrawy, która wprawdzie nie zawiera fasolki szparagowej, ale dynię.
Składniki:
– 1 duża cebula
– około 10 średnich pieczarek
– ½ dyni piżmowej (może być mrożona, od razu pokrojona w kostkę)
– 2 duże marchewki
– ½ kapusty włoskiej (myślę, że kapusta pekińska też się nada)
– 1 duża cukinia
– 2 ząbki czosnku
– 80g liści szpinaku
– trzy łyżki posiekanej natki pietruszki
– puszka pokrojonych pomidorów (400g)
– puszka fasolki białej, czerwonej lub mieszanej (400g)
– dwie czubate łyżki przecieru pomidorowego
– 2 łyżeczki oregano
– 2 łyżeczki mielonej papryki
-1/2 łyżeczki chilli w proszku (można pominąć)
– ½ łyżeczki pieprzu mielonego
– sól do smaku
– 1litr wody
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego do podsmażenia warzyw
Wykonanie:
Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę, pieczarki w półplasterki. Obierz dynię, marchewkę i pokrój w grubszą kostkę.
W dużym garnku podsmaż na oliwie z oliwek cebulę i przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek oraz pieczarki, następnie dodaj pokrojoną marchewkę i dynię. Wlej wodę i dodaj pomidory z puszki. Doprowadź do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Zmniejsz ogień.
Dodaj przecier pomidorowy, przyprawy i sól i gotuj przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
W międzyczasie pokrój kapustę, cukinię w grubszą kostkę i dodaj do gotującej się potrawy. Odsącz fasolkę i dodaj do garnka, wymieszaj. Jeśli woda wyparowała, dolej trochę, tak aby potrawa miała konsystencję zupy.
Na koniec gotowania pokrój szpinak, posiekaj natkę pietruszki i dodaj je potrawy, gotując kolejnych 5 minut.
Gotowe!
Smacznego!