fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wegetariańskie curry z kalafiora

Wegetariańskie curry z kalafiora i ciecierzycy

Od dwóch tygodni miałam zamiar przygotować to danie, ale nigdzie nie mogłam dostać ładnego kalafiora. W końcu się udało i oto jest! Najlepsze wegetariańskie curry jakie kiedykolwiek jadłam! Przepis tylko wydaje się być skomplikowany, ale jeśli zrobicie je raz, zobaczycie, że tak naprawdę jest banalnie prosty.

Składniki:

– 1 średni kalafior

– 3 ząbki czosnku

– 1 cm korzenia imbiru

– 1 łyżeczka kuminu w proszku (kminu rzymskiego, nie mylić z kminkiem)

– 1 łyżeczka mielonej paryki

– 1 łyżeczka przyprawy chilli

– 2 łyżeczki przyprawy curry

– 1 cytryna

– 2 małe cebule

– 30 g orzechów nerkowca, pokruszonych

– 400 ml mleczka kokosowego

– 400 g pomidorów krojonych z puszki

– 400 g ciecierzycy z puszki

– około 100 g świeżego szpinaku

– łyżka oleju rzepakowego do podsmażenia cebuli

– sól do smaku

Przygotowanie

  1. Obierz i pokrój cebulę w cienkie półplasterki
  2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż na wolnym ogniu dopóki nie zmięknie, około 5 minut
  3. Do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce kawałek imbiru, posiekane orzechy nerkowca oraz kumin, paprykę mieloną, chilli i curry, wymieszaj wszystko dokładnie i smaż przez minutę na wolnym ogniu.
  4. Dodaj mleczko kokosowe i pomidory z puszki oraz sok i skórkę startą z cytryny. Dopraw solą. Doprowadź do wrzenia.
  5. W międzyczasie umyj i podziel kalafiora na małe różyczki, a następnie dodaj do curry.
  6. Gotuj około 25 minut, aż kalafior zmięknie i sos się zagęści.
  7. Dodaj ciecierzycę z puszki, wymieszaj.
  8. Dodaj pokrojone liście szpinaku, gotuj jeszcze 5 minut.

Gotowe!

Jedz samo lub podawaj z ugotowanym ryżem basmati.

Smacznego!

Leave a comment