Wegetariańskie curry z kalafiora i ciecierzycy
Od dwóch tygodni miałam zamiar przygotować to danie, ale nigdzie nie mogłam dostać ładnego kalafiora. W końcu się udało i oto jest! Najlepsze wegetariańskie curry jakie kiedykolwiek jadłam! Przepis tylko wydaje się być skomplikowany, ale jeśli zrobicie je raz, zobaczycie, że tak naprawdę jest banalnie prosty.
Składniki:
– 1 średni kalafior
– 3 ząbki czosnku
– 1 cm korzenia imbiru
– 1 łyżeczka kuminu w proszku (kminu rzymskiego, nie mylić z kminkiem)
– 1 łyżeczka mielonej paryki
– 1 łyżeczka przyprawy chilli
– 2 łyżeczki przyprawy curry
– 1 cytryna
– 2 małe cebule
– 30 g orzechów nerkowca, pokruszonych
– 400 ml mleczka kokosowego
– 400 g pomidorów krojonych z puszki
– 400 g ciecierzycy z puszki
– około 100 g świeżego szpinaku
– łyżka oleju rzepakowego do podsmażenia cebuli
– sól do smaku
Przygotowanie
- Obierz i pokrój cebulę w cienkie półplasterki
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż na wolnym ogniu dopóki nie zmięknie, około 5 minut
- Do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce kawałek imbiru, posiekane orzechy nerkowca oraz kumin, paprykę mieloną, chilli i curry, wymieszaj wszystko dokładnie i smaż przez minutę na wolnym ogniu.
- Dodaj mleczko kokosowe i pomidory z puszki oraz sok i skórkę startą z cytryny. Dopraw solą. Doprowadź do wrzenia.
- W międzyczasie umyj i podziel kalafiora na małe różyczki, a następnie dodaj do curry.
- Gotuj około 25 minut, aż kalafior zmięknie i sos się zagęści.
- Dodaj ciecierzycę z puszki, wymieszaj.
- Dodaj pokrojone liście szpinaku, gotuj jeszcze 5 minut.
Gotowe!
Jedz samo lub podawaj z ugotowanym ryżem basmati.
Smacznego!