fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bezglutenowe ciasto z żurawiną

Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się oczywiście z pierniczkami i makowcem, ale też z ciastami upieczonymi ze świeżą żurawiną, którą uwielbiam. Zazwyczaj kupuję jej więcej i zamrażam, a po sezonie wykorzystuję ją nie tylko do wypieków, ale również do drinków. To ciasto jest banalnie proste do wykonania, a jedyną trudnością może być pokrojenie żurawiny, która notorycznie ucieka mi spod noża. Kiedyś użyłam malaksera, żeby było łatwiej, ale niestety przesadziłam i żurawina była za bardzo rozdrobniona, ale możecie spróbować tej metody. Zamiast cukru pudru, możecie polać ciasto lukrem lub rozpuszczoną białą czekoladą.

Bezglutenowe ciasto z żurawiną

Przygotowanie 20 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Ilość porcji 6
Kalorie 216 kcal

Składniki
  

  • 3 średnie jajka
  • 110 g erytrytolu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g mielonych migdałów
  • 120 g mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 100 g świeżej żurawiny
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania
 

  • Jajka i erytrytol ubijaj mikserem przez kilka minut, do otrzymania jasnej i puszystej masy.
  • Dodaj cynamon, mielone migdały, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, skórkę startą z pomarańczy, sok i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników
  • Żurawinę posiekaj i dodaj do ciasta, wymieszaj łyżką.
  • Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • Wystudź ciasto i posyp cukrem pudrem.

Wartość odżywcza w całości: 1300 kcal, B:60 g, T: 75 g, W: 200 g, Bł.: 30 g

Leave a comment

Recipe Rating