Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się oczywiście z pierniczkami i makowcem, ale też z ciastami upieczonymi ze świeżą żurawiną, którą uwielbiam. Zazwyczaj kupuję jej więcej i zamrażam, a po sezonie wykorzystuję ją nie tylko do wypieków, ale również do drinków. To ciasto jest banalnie proste do wykonania, a jedyną trudnością może być pokrojenie żurawiny, która notorycznie ucieka mi spod noża. Kiedyś użyłam malaksera, żeby było łatwiej, ale niestety przesadziłam i żurawina była za bardzo rozdrobniona, ale możecie spróbować tej metody. Zamiast cukru pudru, możecie polać ciasto lukrem lub rozpuszczoną białą czekoladą.
Bezglutenowe ciasto z żurawiną
Składniki
- 3 średnie jajka
- 110 g erytrytolu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 g mielonych migdałów
- 120 g mąki owsianej
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 100 g świeżej żurawiny
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Jajka i erytrytol ubijaj mikserem przez kilka minut, do otrzymania jasnej i puszystej masy.
- Dodaj cynamon, mielone migdały, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, skórkę startą z pomarańczy, sok i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników
- Żurawinę posiekaj i dodaj do ciasta, wymieszaj łyżką.
- Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- Wystudź ciasto i posyp cukrem pudrem.
Wartość odżywcza w całości: 1300 kcal, B:60 g, T: 75 g, W: 200 g, Bł.: 30 g