Cofnij

Bezglutenowe ciasto z żurawiną

Przygotowanie 20 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Ilość porcji 6
Kalorie 216 kcal

Składniki
  

  • 3 średnie jajka
  • 110 g erytrytolu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g mielonych migdałów
  • 120 g mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 100 g świeżej żurawiny
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania
 

  • Jajka i erytrytol ubijaj mikserem przez kilka minut, do otrzymania jasnej i puszystej masy.
  • Dodaj cynamon, mielone migdały, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, skórkę startą z pomarańczy, sok i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników
  • Żurawinę posiekaj i dodaj do ciasta, wymieszaj łyżką.
  • Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • Wystudź ciasto i posyp cukrem pudrem.