Klasyczne chili con carne, czyli w tłumaczeniu z hiszpańskiego chili z mięsem, przygotowuje się z mięsa wołowego. Ja postanowiłam trochę poeksperymentować i w ten oto sposób powstała moja wersja z mięsem mielonym z indyka.
Jest to jedno z tych dań, które możesz z powodzeniem ugotować w większej ilości, podzielić na porcje i zamrozić. Polecam je szczególnie w takie dni jak dzisiaj, kiedy za oknem pada, nie chce Wam się stać długo w kuchni, a czujecie, że potrzebujcie zjeść coś konkretnego i rozgrzewającego.
Chili con carne zawiera dużą ilość białka i błonnika, a przy tym mało tłuszczu i węglowodanów, syci na długo i świetnie smakuje!
Jeśli nie jecie mięsa, pomińcie je i zamiast niego dodajcie dodatkową puszkę fasoli- białej lub czerwonej.
Smacznego!
Chili z mięsem mielonym z indyka
Składniki
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 480 g czerwonej fasoli (dwie puszki)
- 240 g białej fasoli (jedna puszka)
- 140 g kukurydzy (mała puszka)
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 średnia cebula
- 1 zielona papryka
- 1 papryczka chilli (lub mniej jeśli nie lubisz ostrego jedzenia)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 150 g ryżu brązowego
Sposób przygotowania
- Ugotuj ryż.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę oraz pokrojoną w paski zieloną paprykę i smaż kilka minut, aż cebula zmięknie.
- Dodaj mięso oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Posól do smaku, przypraw słodką mieloną papryką i smaż około 10 minut, aż mięso zbrązowieje, mieszając od czasu do czasu.
- W międzyczasie na sitku odsącz fasole i kukurydzę, dodaj do usmażonego mięsa.
- Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj chili przez około 5 minut. Sprawdź czy potrawa jest wystarczająco słona, przypraw w razie potrzeby.
- Podawaj z ugotowanym ryżem.
Wartość odżywcza porcji: 625 kcal, B:38 g, T: 16, W: 75, Bł.: 16