fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Chili con carne drobiowe

Klasyczne chili con carne, czyli w tłumaczeniu z hiszpańskiego chili z mięsem, przygotowuje się z mięsa wołowego. Ja postanowiłam trochę poeksperymentować i w ten oto sposób powstała moja wersja z mięsem mielonym z indyka.

Jest to jedno z tych dań, które możesz z powodzeniem ugotować w większej ilości, podzielić na porcje i zamrozić. Polecam je szczególnie w takie dni jak dzisiaj, kiedy za oknem pada, nie chce Wam się stać długo w kuchni, a czujecie, że potrzebujcie zjeść coś konkretnego i rozgrzewającego.

Chili con carne zawiera dużą ilość białka i błonnika, a przy tym mało tłuszczu i węglowodanów, syci na długo i świetnie smakuje!

Jeśli nie jecie mięsa, pomińcie je i zamiast niego dodajcie dodatkową puszkę fasoli- białej lub czerwonej.

Smacznego!

Chili z mięsem mielonym z indyka

Przygotowanie 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 625 kcal

Składniki
  

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 480 g czerwonej fasoli (dwie puszki)
  • 240 g białej fasoli (jedna puszka)
  • 140 g kukurydzy (mała puszka)
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 papryczka chilli (lub mniej jeśli nie lubisz ostrego jedzenia)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 g ryżu brązowego

Sposób przygotowania
 

  • Ugotuj ryż.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę oraz pokrojoną w paski zieloną paprykę i smaż kilka minut, aż cebula zmięknie.
  • Dodaj mięso oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Posól do smaku, przypraw słodką mieloną papryką i smaż około 10 minut, aż mięso zbrązowieje, mieszając od czasu do czasu.
  • W międzyczasie na sitku odsącz fasole i kukurydzę, dodaj do usmażonego mięsa.
  • Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj chili przez około 5 minut. Sprawdź czy potrawa jest wystarczająco słona, przypraw w razie potrzeby.
  • Podawaj z ugotowanym ryżem.

Wartość odżywcza porcji: 625 kcal, B:38 g, T: 16, W: 75, Bł.: 16

Leave a comment

Recipe Rating