Cofnij

Chili z mięsem mielonym z indyka

Przygotowanie 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 625 kcal

Składniki
  

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 480 g czerwonej fasoli (dwie puszki)
  • 240 g białej fasoli (jedna puszka)
  • 140 g kukurydzy (mała puszka)
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 papryczka chilli (lub mniej jeśli nie lubisz ostrego jedzenia)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 g ryżu brązowego

Sposób przygotowania
 

  • Ugotuj ryż.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę oraz pokrojoną w paski zieloną paprykę i smaż kilka minut, aż cebula zmięknie.
  • Dodaj mięso oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Posól do smaku, przypraw słodką mieloną papryką i smaż około 10 minut, aż mięso zbrązowieje, mieszając od czasu do czasu.
  • W międzyczasie na sitku odsącz fasole i kukurydzę, dodaj do usmażonego mięsa.
  • Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj chili przez około 5 minut. Sprawdź czy potrawa jest wystarczająco słona, przypraw w razie potrzeby.
  • Podawaj z ugotowanym ryżem.