Te proste i pyszne ciasteczka są hitem wśród moich bliskich. W sklepach pojawiła się świeża żurawina, więc to dobry pretekst, aby znowu je upiec. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis, nie będziecie żałować.
Ciastka owsiane z żurawiną
Składniki
- 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g erytrytolu
- 2 średnie jajka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 60 g świeżej żurawiny
- 50 g masła lub oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
- Masło roztop w garnuszku i lekko ostudź
- Wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, sodę, cynamon, erytrytol
- Żurawinę i czekoladę posiekaj
- Do suchych składników wlej masło, dodaj jajka oraz posiekaną żurawinę i czekoladę, wyrób ciasto ręką
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia
- Ręce zmocz wodą, z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, przełóż na blachę w odstępach około 3 cm i lekko spłaszcz dłonią każdą kulkę.
- Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
- Ciastka zaraz po upieczeniu będą miękkie, więc przełóż je na talerz delikatnie.
- Z podanych składników otrzymasz około 20 ciastek
- Składniki odżywcze w całości: kalorie- 1620, białko: 48 g, tłuszcze: 77 g, węglowodany: 325 g, błonnik: 24 g. W jednym ciastku około: kalorie- 80, białko: 2.4 g, tłuszcze: 4 g, węglowodany: 16 g, błonnik: 1.2 g
Uwagi
W sezonie zawsze kupuję więcej świeżej żurawiny i zamrażam: część już posiekanej, a część w całości. Mrożoną wykorzystuję przez cały rok do wypieków, a latem do drinków zamiast lodu.