fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ciastka owsiane z żurawiną i czekoladą

Te proste i pyszne ciasteczka są hitem wśród moich bliskich. W sklepach pojawiła się świeża żurawina, więc to dobry pretekst, aby znowu je upiec. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis, nie będziecie żałować.

Ciastka owsiane z żurawiną

Diet Coach Justyna
Przygotowanie 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 25 minuty
Danie Deser
Ilość porcji 20
Kalorie 80 kcal

Składniki
  

  • 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g erytrytolu
  • 2 średnie jajka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 60 g świeżej żurawiny
  • 50 g masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania
 

  • Masło roztop w garnuszku i lekko ostudź
  • Wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, sodę, cynamon, erytrytol
  • Żurawinę i czekoladę posiekaj
  • Do suchych składników wlej masło, dodaj jajka oraz posiekaną żurawinę i czekoladę, wyrób ciasto ręką
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia
  • Ręce zmocz wodą, z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, przełóż na blachę w odstępach około 3 cm i lekko spłaszcz dłonią każdą kulkę.
  • Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
  • Ciastka zaraz po upieczeniu będą miękkie, więc przełóż je na talerz delikatnie.
  • Z podanych składników otrzymasz około 20 ciastek
  • Składniki odżywcze w całości: kalorie- 1620, białko: 48 g, tłuszcze: 77 g, węglowodany: 325 g, błonnik: 24 g. W jednym ciastku około: kalorie- 80, białko: 2.4 g, tłuszcze: 4 g, węglowodany: 16 g, błonnik: 1.2 g

Uwagi

W sezonie zawsze kupuję więcej świeżej żurawiny i zamrażam: część już posiekanej, a część w całości. Mrożoną wykorzystuję przez cały rok do wypieków, a latem do drinków zamiast lodu. 
Słowo kluczowe Ciasteczka

Leave a comment

Recipe Rating