Jeśli brakuje Ci pomysłu na szybki, ale zdrowy i pyszny obiad, koniecznie wypróbuj ten przepis. Nie ma tu żadnych skomplikowanych składników, a pierś z indyka możesz z powodzeniem zastąpić piersią z kurczaka. Sekret tkwi w odpowiednich przyprawach i obtoczeniu mięska w mące tuż przed smażeniem. Smacznego!
Filet z indyka w warzywnym sosie
Składniki
- 400 g fileta z piersi indyka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 3 średnie marchewki, pokrojone w słupki
- 1 żółta papryka, pokrojona w paski
- 300 ml bulionu warzywnego (może być z kostki bulionowej, z dobrym składem, bez glutaminianu sodu, sztucznych aromatów)
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Ugotuj ryż.
- Fileta z indyka pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem, natrzyj przetartym przez praskę czosnkiem.
- Mięso obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć mięso i smaż przez kilka minut.
- Na osobnej patelni (albo na tej samej, wystarczy zdjąć z niej mięso) rozgrzej pozostałą oliwę, wrzuć pokrojone warzywa i smaż do momentu, aż cebula lekko zmięknie.
- Wlej bulion, dodaj przyprawy, przecier pomidorowy, wymieszaj, a następnie wrzuć podsmażonego indyka i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- Podawaj z ugotowanym ryżem.
Wartość odżywcza w całości: 1515 kcal, B: 104 g, T: 30, W: 193, Bł.: 29
W porcji: 380 kcal, B: 26 g, T: 8, W: 48, Bł.: 7