Cofnij

Filet z indyka w warzywnym sosie

Przygotowanie 20 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Ilość porcji 4 osoby
Kalorie 380 kcal

Składniki
  

  • 400 g fileta z piersi indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 3 średnie marchewki, pokrojone w słupki
  • 1 żółta papryka, pokrojona w paski
  • 300 ml bulionu warzywnego (może być z kostki bulionowej, z dobrym składem, bez glutaminianu sodu, sztucznych aromatów)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Ugotuj ryż.
  • Fileta z indyka pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem, natrzyj przetartym przez praskę czosnkiem.
  • Mięso obtocz w mące.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć mięso i smaż przez kilka minut.
  • Na osobnej patelni (albo na tej samej, wystarczy zdjąć z niej mięso) rozgrzej pozostałą oliwę, wrzuć pokrojone warzywa i smaż do momentu, aż cebula lekko zmięknie.
  • Wlej bulion, dodaj przyprawy, przecier pomidorowy, wymieszaj, a następnie wrzuć podsmażonego indyka i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  • Podawaj z ugotowanym ryżem.