fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fit piernik

Zimowa aura wprawiła mnie w świąteczny nastrój więc postanowiłam wypróbować nowy przepis na piernik, opracowany przeze mnie wczoraj. Wyszedł pyszny! Tak, wiem, że dodatek startej marchwi może być zaskakujący, ale dzięki niej ciasto jest wyjątkowo miękkie i cudownie wilgotne, a przy okazji nieco zdrowsze od tradycyjnego.


Jeśli nie macie pomysłu na to, co upiec na Święta, koniecznie zapiszcie sobie ten przepis. Jest banalnie prosty do przygotowania, wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Jeśli chcecie otrzymać wypiek bezglutenowy, zamiast mąki orkiszowej możecie piernik upiec przy użyciu jedynie mąki owsianej oraz dodać bezglutenowy proszek do pieczenia.

Fit piernik

Przygotowanie 10 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 256 kcal

Składniki
  

  • 150 g startej na tarce o drobnych oczkach marchwi
  • 60 ml oleju
  • 4 średnie jajka
  • 70 g powideł śliwkowych
  • 50 g rozpuszczonego miodu
  • 80 g erytrytolu
  • 100 g mąki owsianej
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 20 g kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania
 

  • Marchew wymieszaj z olejem, jajkami, powidłami śliwkowymi, miodem.
  • W osobnej misce wymieszaj erytrytol, obie mąki, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz proszek do pieczenia.
  • Suche składniki dodaj do mokrych, wymieszaj dokładnie łyżką.
  • Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto, wyrównaj.
  • Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, do tzw. suchego patyczka.
  • Wyjmij z piekarnika, ostudź.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, polej nią piernik.

Wartość odżywcza w całości: 2050 kcal, B:65 g, T: 90 g, W: 313 g, Bł.: 35g

Leave a comment

Recipe Rating