Cofnij

Fit piernik

Przygotowanie 10 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 256 kcal

Składniki
  

  • 150 g startej na tarce o drobnych oczkach marchwi
  • 60 ml oleju
  • 4 średnie jajka
  • 70 g powideł śliwkowych
  • 50 g rozpuszczonego miodu
  • 80 g erytrytolu
  • 100 g mąki owsianej
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 20 g kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania
 

  • Marchew wymieszaj z olejem, jajkami, powidłami śliwkowymi, miodem.
  • W osobnej misce wymieszaj erytrytol, obie mąki, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz proszek do pieczenia.
  • Suche składniki dodaj do mokrych, wymieszaj dokładnie łyżką.
  • Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto, wyrównaj.
  • Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, do tzw. suchego patyczka.
  • Wyjmij z piekarnika, ostudź.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, polej nią piernik.