Kolejna sałatka z cyklu “zobaczmy co mam w lodówce”, która powstała w momencie, kiedy kompletnie nie wiedziałam, co przygotować sobie na kolację. Wiedziałam tylko tyle, że chcę, żeby było to coś zdrowego, lekkiego, ale jednocześnie sycącego. I tak oto jest: sałatka z tofu wędzonym i ciecierzycą. Przygotujecie ją ekspresowo i na pewno Wam zasmakuje!
Sałatka z wędzonym tofu i z soczewicą
Składniki
- 1/2 paczki mieszanki sałat
- 180 g (1 kostka) wędzonego tofu
- 200 g ciecierzycy ze słoika lub z puszki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka musztardy, ja użyłam pikantnej dijon
- 1/4 opakowania kiełków rzodkiewki lub innych
Sposób przygotowania
- Mieszankę sałat przełóż do salaterki.
- Tofu i paprykę pokrój w kostkę, dodaj do sałaty.
- Dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę i pomidorki koktajlowe, wymieszaj.
- Przygotuj dressing: wymieszaj oliwę z oliwek, płynny miód i musztardę, polej nim sałatkę
- Posyp kiełkami.
Wartość odżywcza w porcji: 385 kcal, B: 22g, T: 17, W: 32, Bł.: 10