fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sernik na zimno Tiramisu

Pyszne ciacho w zdrowszej odsłonie! To niebanalne połączenie smakowe zachwyci Twoich gości.

Sernik na zimno Tiramisu

Doskonałe połączenie moich dwóch ulubionych deserów- sernika i tiramisu. Wypróbujcie koniecznie, nie będziecie zawiedzeni!
Przygotowanie 30 minuty
Czas chłodzenia 3 godziny
Łączny czas 3 godziny 30 minuty
Danie Dessert
Ilość porcji 15
Kalorie 1640 kcal

Składniki
  

  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 250 ml zaparzonej kawy
  • 4 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 500 g jogurtu naturalnego skyr
  • 250 g serka ricotta
  • 90 g erytrytolu zmielonego na puder
  • 2 łyżeczki zmielonej kawy
  • 15 g żelatyny
  • 75 ml zimnej wody
  • 45 g kakao

Sposób przygotowania
 

  • Odlej trzy łyżki zaparzonej kawy do kubeczka. Do pozostałej dodaj 2 łyżeczki aromatu migdałowego.
  • Podziel biszkopty na pół. Jedną połowę maczaj w zaparzonej, ostudzonej kawie z dodatkiem aromatu i układaj w formie
  • Jogurt, serek ricotta, erytrytol, kawę i pozostałe 2 łyżeczki aromatu migdałowego zmiksuj do połączenia się składników
  • Żelatynę przesyp do garnka i zalej zimną wodą, poczekaj około 10 minut, aż napęcznieje. Po tym czasie żelatynę podgrzej na wolnym ogniu mieszając, do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Uważaj, żeby jej nie zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące. Odstaw do lekkiego przestygnięcia
  • Do lekko ciepłej żelatyny przełóż jedną łyżkę masy serowej i wymieszaj energicznie, aby nie utworzyły się grudki. Dodaj kolejna łyżkę masy, ponownie wymieszaj. Tak zaprawioną masę dodaj do masy serowej i szybko zmiksuj
  • Wylej na przygotowane wcześniej biszkopty, wyrównaj łyżką. Włóż do lodówki na około 2-3 godziny, do momentu stężenia masy
  • Pozostałą część biszkoptów maczaj w pozostałej kawie i ułóż na zastygniętej masie serowej. Posyp kakao

1 Comment

  • Hanna
    Posted 4 października 2021 at 20:09

    Przepyszne i oryginalne ciasto. Rodzina była zachwycona!

Leave a comment

Recipe Rating